Portalul ofera informatii complete despre balastierele din Romania - sorturi naturale spalate, sorturi concasate, nisip natural, sort natural, piatra, balastru, agregate de balastiera, nisip, pietris, piatra sparta etc.

Cum sa alegem statie de sortare potrivita pentru o balastiera

Cum sa alegem statie de sortare potrivita pentru o balastiera

Cea mai mare parte a celor ce doresc sa deschida o balastiera sunt nevoiti sa creada pe cuvant un vanzator de utilaje mai mult sau mai putin profesionist sau sa cheltuiasca  o suma considerabila pentru un inginer specialist.

Eu mi-am propus sa ii invat pe viitorii proprietari de balastiera cum sa isi dea seama daca o statie propusa de vanzatorul de utilaje i se potriveste sau nu.

Cel mai important aspect in alegerea unei statii de sortare capacitatea de productie.  Aceasta se masoare in tone/ora sau in metri cubi/ora. In functie de capacitatea de productie necesara si procentele aproximative de nisip 0-4, 4-8 si sorturi 8-16 si 16-32 se alege un ciur vibrator cu o suprafata mai mare sau mai mica. Daca procentul de sorturi este mai mare decat cel de nisip, nu este necesara o suprafata mare de ciuruire. Insa daca sorturile contin peste 40% nisip, este necesara o suprafata mai mare a ciurului vibrator.

Modul de alimentare al unei statii de sortare este de asemenea un aspect important. Majoritatea statiilor sunt dotate cu buncare de alimentare de minim 10 mc. Astfel alimentarea statiei se poate realiza cu un camion de 8-10 mc sau cu un incarcator frontal cu cupa de 2,5 – 3 mc. In cazul unui buncar de alimentare mai mic, este necesara mobilizarea unui incarcator frontal sa alimenteze continuu statia de sortare.

Indiferent daca statia de sortare e de mica sau de mare capacitatea este necesara achizitionarea unui alimentator vibrant. Se poate renunta la acesta in cazul capacitatilor mici de productie insa in timp lipsa acestuia duce la o uzura ridicata a benzii transportoare ce alimenteaza ciurul vibrator. Capacitatea  alimentatorului vibrant nu trebuie niciodata sa fie mai mare decat cea a ciurului vibrator pentru a nu conduce la supraalimentarea acestuia din urma. In cazul supraalimentarii, ciurul nu va mai sorta corect materia introdusa.

Utilizarea unui alimentator vibrant este recomandata pentru a putea alimenta ciurul uniform si corect, pentru a evita blocarea materiei prime in buncarul de alimentare, pentru a  reduce uzura benzii transportoare si pentru a asigura capacitatea intregii linii.

De pe alimentatorul vibrant, materia prima cade pe o banda transportoare ce o va duce la ciurul vibrator. Lungimea benzii  transportoare este data de marimea ciurului si de inaltimea la care acesta va fi ridicat. In general, la o statie medie, banda transportoare are in jur de 25 metri. Ciururile vibratoare pot avea 1, 2, 3 sau 4 site, in functie de nevoile clientului.

Dupa ciuruire, sorturile pot pleca spre depozit cu ajutorul benzilor transportoare sau ciurul se poate dota cu jgheaburi de metal ce vor conduce sorturile spre un depozit construit din beton. In cazul in care alegeti o statie cu benzi transportoare la evacuarea agregatelor, nu este necesara construirea acestui depozit din beton.

Pentru spalarea agregatelor de balastiera se poate opta pentru unul din cele 3 tipuri de spalatoare : roata desecatoare , snec sau un sistem combinat de snec cu roata desecatoare.

Unuii clienti au nevoie si de un concasor pentru a sparge refuzul rezultat in urma sortarii. Concasorul cel mai recomandat pentru aceasta actiune este cel cu impact. In cazul in care doriti sa obtineti nisip de la 0 la 8 mm, cel mai recomandat concasor este cel cu impact vertical.

sursa: utilaje.wordpress.com

© 2015 Copyright by balastiere.com